Slide 1

Als basis geldt: controleer én houdt u aan het wasvoorschrift op het label van het textiel!

Indien het label aangeeft dat het textiel niet wasbaar is, is het advies om (bijna) alle vlekken te laten behandelen door uw stomerij. Bij het zelf thuis behandelen van een vlek is het risico van verergering van de vlek hoog. De vlek is daarna zelfs door een specialist moeilijk(er) te verwijderen omdat door uw thuisbehandeling de oorspronkelijke vlek gefixeerd en permanent geworden kan zijn. Daarnaast laat uw goedbedoelde thuisoplossing vaak waterkringen na en moet uw textiel alsnog naar de stomerij.

Bij vlekken op wasbaar textiel kunt u vaak zelf een vlekkenverwijderaar gebruiken.

Vlekken die veroorzaakt zijn door producten op waterbasis (koffie, wijn, frisdrank etc.) kunt u zolang de vlek nog vochtig is gewoon uitwassen. In extreme grote hoeveelheden (glas wijn over blouse) kunt u extra bevochtigen door water toe te voegen (voorspoelen) en eventueel wat zachte zeep bij te smeren.

Een handigheidje is om in de nabijheid van uw wasmachine een schoteltje met een mild handzeepblokje te hebben staan. U kunt dan met een oude tandenborstel een eventuele wijnvlek, koffievlek natmaken en inborstelen met de zachte zeep. Hierna kunt u het met de was meedraaien.

Vetvlekken.
Deze kunt u het best behandelen door even te bevochtigen en met een druppel afwasmiddel op uw vinger in te smeren en de vlek met de nagel wat los te wrijven.

Kaarsvet.
Haal met een niet te scherp mes de kaarsvet vlekken weg, vervolgens legt u de stof tussen vloei- of keukenpapier en strijkt u op lage temperatuur van binnen naar buiten. Na een paar keer is de kaarsvet vlek weg! Indien er vetkringen achter blijven gebruik dan wat wasbenzine en op een doek uitwrijven.

Kauwgom en boomhars.
Leg het kledingstuk in de vriezer, de kauwgom wordt dan hard waardoor u de kauwgom er af kunt krabben.

Roestvlekken.
Om roestvlekken te verwijderen uit kleding is het belangrijk dat u de roestvlekken met verwarmd citroenzuur weg wrijft. Probeer het eerst uit op de binnenkant van uw kledingstuk, zo test u of de kleur van het materiaal goed blijft. Daarna spoelt u het kledingstuk goed uit in lauw water.